Η τεχνολογική επανάσταση της τελευταίας 15ετίας και η τεράστια δημοφιλία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης -δεν απειλεί να, αλλά ήδη- διαβρώνει τα θεμέλια της δημοσιογραφίας. Η χοντρή γραμμή που σα σκληρό σύνορο θα έπρεπε, με διακριτό και ξεκάθαρο τρόπο, να ξεχωρίζει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης γίνεται ολοένα και πιο δυσδιάκριτη και θολή.
Απλοί και διαχρονικοί κανόνες δεοντολογίας αντί να αποτελούν την πυξίδα σ’ αυτούς τους συγχυσμένους καιρούς, αντιμετωπίζονται ως εμπόδιο και τελούν υπό αμφισβήτηση, ορισμένες φορές ακόμα και από τους ίδιους τους δημοσιογράφους. Αναμενόμενο, θα υποστήριζε κανείς, αφού ακόμα και το ποιος ή ποια είναι δημοσιογράφος αρχίζει να αποτελεί ένα ερωτηματικό. Η γραμμή που θα έπρεπε να χαραχθεί για να διαχωρίσει τους δημοσιογράφους από τους influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ουδέποτε τραβήχτηκε.
Ο Λουκάς Φουρλάς υπηρέτησε, έντιμα και δεοντολογικά, την Κυπριακή δημοσιογραφία στη χρυσή της εποχή. Την περίοδο όταν το κράτος χαλάρωνε τον έλεγχο του πάνω στη δημόσια τηλεόραση και άνοιγε τις πόρτες της ηλεκτρονικής ενημέρωσης στην ιδιωτική πρωτοβουλία. 23 Χρόνια του Λουκά στην τηλεόραση ήταν αυτή ακριβώς η περίοδος, η οποία ήταν γεμάτη από τις προκλήσεις της νέας εποχής που ξεκινούσε, αλλά και από μεγάλα γεγονότα, εντός και εκτός.
Όσο περίπλοκες και αν ήταν οι προκλήσεις της μετάβασης από το κρατικό τηλεοπτικό μονοπώλιο στην ηλεκτρονική πολυφωνία, η έννοια της δημοσιογραφίας τότε δεν απειλήθηκε, δεν αμφισβητήθηκε, για ένα απλούστατο λόγο: Οι απλές, αλλά βασικές αρχές οι οποίες παρατίθενται στο «23 χρόνια δημοσιογράφος – Η Τηλεόραση όπως την έζησα», τηρήθηκαν. Απλές, στοιχειώδεις αρχές, όπως για παράδειγμα η διασταύρωση μιας πληροφορίας προτού αυτή δημοσιοποιηθεί, ή η απόσταση που πρέπει να τηρεί ένας δημοσιογράφος από τις πηγές πληροφόρησης του.
Ο Λουκάς Φουρλάς είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να γράψει αυτό το εγχειρίδιο για ένα ακόμη λόγο. Διότι «πάτησε και στις δύο όχθες». Ως δημοσιογράφος υπέβαλε δύσκολες ερωτήσεις σε πολιτικούς, αλλά και ως μέρος της πολιτικής ο ίδιος δέχθηκε τις δύσκολες ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Το εγχειρίδιο «23 χρόνια δημοσιογράφος – Η Τηλεόραση όπως την έζησα» διεισδύει, επίσης, στα «άδυτα» της τηλεόρασης και κυρίως των ζωντανών ενημερωτικών εκπομπών της. Πώς, για παράδειγμα, «κρατάς αέρα» όταν ένα καλεσμένος της εκπομπής σου έχει καθυστερήσει να έρθει; Τι κάνεις όταν «πέσει» μια ζωντανή σύνδεση με ένα ανταποκριτή ή απεσταλμένο τους σταθμού;
Ο Λουκάς Φουρλάς, φωτίζει αρχές και κανόνες της δημοσιογραφίας, αλλά και «μυστικά» του επαγγέλματος. Το πιο σημαντικό, όμως, μήνυμα προς όσους φιλοδοξούν να διέλθουν τις πύλες της δημοσιογραφίας, είναι ότι αυτή «δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται στους δέκτες τους ή διαβάζουν στις κοσμικές στήλες των περιοδικών, αλλά κάτι άλλο πολύ πιο απαιτητικό και ίσως πιο δύσκολο από ότι οι ίδιοι αντιλαμβάνονται», όπως σημειώνει ο συγγραφέας.