ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΥΠΡΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ.

Ανδρέας Χατζηκυριάκος | Photo by TASPHO
ΦΩΤΟ TASPHO

Γεννήθηκε το 1964 στη Λευκωσία της Κύπρου και είναι γιος του Χρίστου (Κίτσιου), από τη Λευκωσία και της Οττίλυς, από την Αθήνα. Η οικογένεια του κατάγεται από τον Καραβά της Κερύνειας και τη Σμύρνη. Το 1982 μετά την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσής του στο Γυμνάσιο Κύκκου Αρρένων, κατατάχθηκε στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου, όπου υπηρέτησε στο Πυροβολικό και φέρει τον βαθμό του έφεδρου υπολοχαγού. Το 1984 ξεκίνησε με σπουδές στο Indiana University των ΗΠΑ αποκτώντας πτυχίο Bachelor of Arts στη Δημοσιογραφία / Επικοινωνία και τις Πολιτικές Επιστήμες. Το 1988 συνέχισε τις σπουδές του στο Northeastern University στη Βοστώνη των ΗΠΑ, αποκτώντας Master of Journalism, με ειδίκευση στη διοίκηση οργανισμών ΜΜΕ.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Η δημοσιογραφική του καριέρα ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1988 ως ανταποκριτής της αγγλόφωνης κυπριακής εφημερίδας «Cyprus Weekly», στην οποία συνέχισε ως συντάκτης, όταν δύο χρόνια αργότερα επέστρεψε στην Κύπρο. Ακολούθως, εργάστηκε ως συντάκτης του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) και συνεργάτης του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ). Το ίδιο διάστημα διετέλεσε συνεργάτης των ειδησεογραφικών πρακτορείων «Reuters» και «Associated Press». Το 1994 ανέλαβε καθήκοντα πολιτικού συντάκτη της κυπριακής εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος». Το 1998 ανέλαβε τη θέση του υπεύθυνου πολιτικού τμήματος της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης», που εκδόθηκε το επόμενο έτος, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη θέση του ανταποκριτή της ελληνικής υπηρεσίας του BBC και της εφημερίδας «Το Βήμα» της Ελλάδας. Από το 1999 έως το 2003 υπήρξε διευθυντής ειδήσεων και παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του «Mega Κύπρου». Από το 2003 μέχρι το 2012, όταν εγκατέλειψε τη δημοσιογραφία, παρουσίαζε την εκπομπή «Ατζέντα» στον τηλεοπτικό σταθμό «Sigma» και ακολούθως το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ΑΝΤ1 Κύπρου».

Ο Ανδρέας Χατζηκυριάκος βραβεύθηκε τον Ιούνιο του 2002 από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, για σειρά ερευνητικών εκπομπών του στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega». Προηγουμένως, το 1996 απέσπασε το Α’ Βραβείο στον διαγωνισμό του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με θέμα «Κύπρος και Ηνωμένα Έθνη».

Το 2007, μαζί με τους Γιάννη Αντωνίου, Νικόλα Καρύδη και Πάμπο Κασκάνη δημιούργησαν την «Offsite», την πρώτη κυπριακή διαδικτυακή εφημερίδα για την οποία το 2009 ανακηρύχθηκαν δημοσιογράφοι ηλεκτρονικών ΜΜΕ της χρονιάς από το περιοδικό «ΜΑΝ».

Το 2003 ίδρυσε την εταιρεία ΓΝΩΡΑ – Σύμβουλοι Επικοινωνίας, διατηρώντας έως σήμερα τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου. To 2021 η εταιρία πιστοποιήθηκε ως Great Place to Work® ενώ ένα χρόνο νωρίτερα αναδείχθηκε ως Best Client Service εταιρεία στην Κύπρο, στο πλαίσιο των Global Brands Awards 2019-2020. Η ΓΝΩΡΑ έλαβε παρόμοια διάκριση στα European Business Awards τη χρονιά 2016-2017, καθώς αναδείχθηκε εθνική πρωταθλήτρια στην κατηγορία της πιο πελατοκεντρικής εταιρείας, ενώ το 2013 κέρδισε στα InBusiness Awards το βραβείο της καλύτερης μικρομεσαίας επιχείρησης στην Κύπρο.

Ως σύμβουλος επικοινωνίας, ο Ανδρέας Χατζηκυριάκος συνεργάστηκε με επιτυχία με τον υποψήφιο και μετέπειτα Πρόεδρο της Κύπρου κ. Νίκο Αναστασιάδη στις Προεδρικές Εκλογές του 2013 και του 2018. Το 2006 ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών συνεργάστηκε με το Κίνημα Οικολόγων, ενώ το 2011 και το 2016 συνεργάστηκε με τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Σε επίπεδο Ευρωεκλογών το 2004 συνεργάστηκε με την Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού, ενώ το 2014 και το 2019 με τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Κύπρου, διατηρώντας την ιδιότητα του μέλους της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, της Αμερικανικής Εθνικής Εταιρείας Δημοσιογραφίας, ενώ διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, του Κέντρου Ερευνών και Ανάπτυξης του Intercollege, καθώς και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΠΟΕΛ Λευκωσίας.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

Ανδρέας Χατζηκυριάκος | editorial-01

«Βουλευτικές: Ιστορία, Αριθμοί, Ανάλυση», μαζί με τον Χριστόφορο Χριστοφόρου, Intercollege Press, 1996.

Ανδρέας Χατζηκυριάκος | editorial-02

Συγγραφέας του κεφαλαίου “The Cyprus Problem, its solution and the day after”, εκδόσεις Research and Development Center Intercollege, 1998.

Ανδρέας Χατζηκυριάκος | editorial-03

«Οι πέντε μέρες που συγκλόνισαν την Κύπρο», εκδόσεις «Χρονικόν-Πολίτης», 1999.