ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ, ΑΛΛΑ…

poly-noris-alla

«Οι δύο μήνες του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην εξουσία είναι μικρό δείγμα για να αντλήσει κάποιος συμπεράσματα για το ύφος και προσανατολισμό της διακυβέρνησης του. Πόσω μάλλον για να καταλήξει σε αυτά. Από την άλλη, κάποια περιστατικά οφείλουν να κινητοποιήσουν τον Πρόεδρο και τους συνεργάτες του, διότι, εάν δεν γίνουν, εδώ και τώρα, διορθωτικές κινήσεις, απειλούν να επηρεάσουν τη λειτουργία της κυβέρνησης και να τραυματίσουν την εικόνα του Προέδρου.

Τα ουσιαστικότερα είναι δύο:

>>Το θέμα των διορισμών και

>>Η αναιμική στήριξη από τα κόμματα που ψήφισαν Χριστοδουλίδη

Για τους διορισμούς είναι προφανές ότι η διαδικασία που ακολουθείται είναι προβληματική. Υπήρξαν αδιαμφισβήτητες αστοχίες και δημιουργία ανέφικτων προσδοκιών που φυσιολογικά διαψεύσθηκαν. Ήδη, παρατηρείται καθυστέρηση στην πλήρωση κενών θέσεων, ενώ τους επόμενους μήνες πρέπει να γίνουν μαζικοί διορισμοί στους ημικρατικούς οργανισμούς. Επείγει, συνεπώς, η επιδιόρθωση της διαδικασίας και η επιτάχυνση της.

Στο δεύτερο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δικαιούται να είναι σοβαρά προβληματισμένος (και ενοχλημένος) από τη συμπεριφορά των κομμάτων που τον στήριξαν στις εκλογές. Μέχρι σήμερα επενδύουν πολύ περισσότερη ενέργεια στο βόλεμα των «δικών» τους (διογκώνοντας τον πονοκέφαλο των διορισμών), παρά στον συντονισμό με την κυβέρνηση για την στήριξη πολιτικών της, ιδιαίτερα στη Βουλή. Με τον ΔΗΣΥ να έχει επιβεβαιώσει τη θέση του στην αντιπολίτευση, η ικανότητα διαμόρφωσης πλειοψηφιών στη Βουλή λαμβάνει κορυφαία και επείγουσα προτεραιότητα.

Στα θετικά της κυβέρνησης είναι η διάθεση που επέδειξε ο Πρόεδρος να επανεκκινήσει μια διαδικασία στο Κυπριακό και τα γρήγορα αντανακλαστικά κάποιων υπουργών του που οδήγησαν στον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, στην πρόταση για την ΑΤΑ, στο σχέδιο χορηγιών κτίΖΩ για τις προσφυγικές κατοικίες και στην αποφασιστική παρέμβαση στην απεργία στο λιμάνι Λάρνακας. Επίσης, ο Πρόεδρος δείχνει να συνειδητοποιεί τη σοβαρότητα και επικινδυνότητα της συμπερίληψης Κυπρίων στις κυρώσεις κατά Ρώσων ολιγαρχών.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος“.